Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/npro8/domains/rekabit.pl/public_html/swl/links.php on line 215

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/npro8/domains/rekabit.pl/public_html/swl/links.php on line 216

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/npro8/domains/rekabit.pl/public_html/swl/links.php on line 216

Zużyty olej jadalny, powstający w wyniku smażenia potraw w głębokim tłuszczu, stanowi wyzwanie logistyczne dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej. W food truckach, restauracjach, barach szybkiej obsługi, ale również hotelach i szkolnych stołówkach powstają rocznie hektolitry tego tłustego odpadu. Wiadomo, że wylewania zużytej frytury w miejscach do tego nieprzeznaczonych jest niezgodne z prawem i szkodliwe dla środowiska. Oleju nie wolno wylewać również bezpośrednio do odpływów kanalizacyjnych. Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu? W jaki sposób zorganizować jego utylizację?

Dlaczego prawidłowa utylizacja oleju po smażeniu jest tak ważna?

Segregacja odpadów komunalnych  stała się już kwestią powszednią, a o jej celowości nie trzeba specjalnie nikogo przekonywać. To samo dotyczy odpowiednich sposobów utylizacji i recyklingu odpadów powstających w zakładach przemysłowych. Przypalony tłuszcz po  smażeniu potraw jest odpadem dość kłopotliwym, ze względu na płynną konsystencję oraz szkodliwość dla środowiska. Oleju nie można wylewać bezpośrednio do gleby ani cieków wodnych, zawiera bowiem substancje toksyczne, w tym akroleinę. Mają one szkodliwy wpływ nie tylko na zdrowie ludzi, ale również zwierząt i roślin, mogą również doprowadzić do skażenia gleby. Co zrobić z olejem posmażalniczym? Wylewanie oleju do kanalizacji grozi z kolei niedrożnością rur z powodu powstawania zatorów tłuszczowych. Ich usuwania wiąże się często ze sporymi utrudnieniami i pociąga za sobą dodatkowe koszty. Dodatkowo, żaden z tych sposobów nie jest zgodny z obowiązującymi przepisami w zakresie ochrony środowiska i utylizacji odpadów.

Jak utylizować olej po smażeniu?

Co zrobić z zużytym olejem po smażeniu, aby pozbyć się problemu, a jednocześnie pozostać w zgodzie z obowiązującymi przepisami i nie szkodzić środowisku naturalnemu? Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług podmiotu specjalizującego się w skupie, recyklingu lub utylizacji zużytych olejów, w tym oleju pozostałego po smażeniu. Właściciele restauracji, barów, hoteli i food trucków, decydując się na współpracę z takim przedsiębiorstwem, przekazują kwestie organizacji procesu utylizacji  specjalistom. Jest to rozwiązanie całkowicie zgodne z prawem – odbiorca wystawia klientowi Kartę przekazania odpadu, stanowiącą poświadczenie przekazania oleju do utylizacji uprawnionej jednostce. Dzięki temu właściciele punktów gastronomicznych zdejmują z siebie problemy logistyczne i organizacyjne związane z utylizacją.  Właściwie wszystkim, co związane z odbiorem frytury, zajmuje się specjalistyczna firma.

Zakup i recykling oleju w Euro Eko Polska

Odbiór oleju posmażalniczego najlepiej jest powierzyć doświadczonej firmie,  cieszącej się zaufaniem wśród klientów. Przedsiębiorstwo cieszące się renomą na rynku stanowi gwarancję, że  odbiór i cały proces utylizacji będzie przebiegać zgodnie z normami jakości.  Właściciele punktów gastronomicznym mogą skorzystać z oferty firmy Euro Eko Polska https://euro-eko-polska.pl/zakup/, należącej do liderów w branży recyklingu  oleju.

Dzięki wysokim standardom i dopracowanym procedurom obsługi klientów, proces zakupu oleju odbywa się na prostych, przejrzystych zasadach. W pierwszej kolejności klient podpisuje z firmą umowę na odbiór oleju. Jej warunki są ustalane indywidualnie, w oparciu o takie dane, jak ilość odpadu, częstotliwość odbioru, ilość pojemników itp. Odbiorem oleju zajmuje się Euro Eko Polska. Dzięki dużej flocie nowoczesnych samochodów, odbiór frytury możliwy jest  z każdego miejsca w Polsce. Właściciele punktów gastronomicznych nie mają w związku z tym niemal żadnych dodatkowych obowiązków – firma dostarcza specjalistyczne pojemniki do przechowywania tłuszczu, a ich załadunkiem i dostarczaniem pustych pojemników zajmują się wykwalifikowani, doświadczeni kierowcy. Dzięki wyposażeniu samochodów w odpowiednie sorbenty i stosownemu przeszkoleniu pracowników firmy, możliwe jest szybkie i bezproblemowe usunięcie skutków nagłego wycieku oleju. Częstotliwość odbioru odpadu ustalana jest indywidualnie, w zależności od potrzeb punktu gastronomicznego.