Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/npro8/domains/rekabit.pl/public_html/swl/links.php on line 215

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/npro8/domains/rekabit.pl/public_html/swl/links.php on line 216

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/npro8/domains/rekabit.pl/public_html/swl/links.php on line 216

Precyzyjne krojenie dużej ilości warzyw to istotny krok podczas przygotowywania różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem, zup i wielu innych potraw. Chcąc ułatwić sobie zadanie oraz zaoszczędzić mnóstwo czasu poświęcanego na ręczne porcjowanie, warto postawić na sprzęt przeznaczony do tego typu zadań, czyli mandolinę do warzyw. Czym jest i do czego przydaje się tego typu urządzenie? Czy warto zdecydować się na jego zakup z myślą o domowym użytku? Jaka mandolina do warzyw będzie najlepszym wyborem?

Czym jest mandolina do warzyw?

Mandolina do warzyw, nazywana także szatkownicą to specjalistyczny sprzęt kuchenny wyposażony w bezpieczny i wydajny mechanizm cięcia, który doskonale sprawdza się podczas krojenia. Zastosowanie tego rodzaju sprzętu pozwala na szybkie i bezpiecznie szatkowanie różnego rodzaju produktów spożywczych w plastry, kostkę, fale oraz inne kształty.

Mandoliny do warzyw doskonale sprawdzają się podczas sprawnego szatkowania dużej ilości warzyw i owoców. To urządzenie okazuje się niezwykle przydatne podczas przygotowania wielu potraw oraz kilkudaniowych wykwintnych obiadów. 

Mandolina do warzyw i jej zastosowanie w kuchni

Mandoliny do warzyw to niezwykle wszechstronny sprzęt, który z powodzeniem wykorzystywany jest w wielu różnorodnych sytuacjach. Znajduje swoje zastosowanie zarówno w gospodarstwach domowych, jak i branży gastronomicznej.

Ostrza szatkownicy wykonane ze stali nierdzewnej pozwalają na krojenie różnego rodzaju warzyw — szczególnie dobrze sprawdzają się one podczas szatkowania twardych warzyw, takich jak marchew, pietruszka, ziemniaki, bataty, buraki, cebula, kapusta czy ogórek. Mandoliny okazują się także niezastąpione podczas krojenia ziół, orzechów, grzybów i wielu innych produktów spożywczych. 

Mandolina do warzyw — jaką wybrać? 

Planując zakup mandoliny przeznaczonej do krojenia warzyw, warto postawić na wysokiej jakości sprzęt gwarantujący bezpieczną oraz efektywną eksploatację. Na podstawie jakich cech wybrać dobre urządzenie? Najlepszą mandoliną do warzyw będzie model o ergonomicznej i wygodnej w obsłudze konstrukcji, wykonany z wysokogatunkowej polerowanej stali nierdzewnej, która zapewni wysoką wytrzymałość sprzętu oraz jego odporność na uszkodzenia mechaniczne.

Szatkownica do warzyw powinna także posiadać ostre ostrze wykonane z hartowanej stali, zapewniające odpowiednią odporność na szybkie tępienie się. Pozwoli to na uniknięcie częstej wymiany tego elementu oraz jego niezakłóconą, długotrwałą eksploatację.

Zakup szatkownicy do warzyw – czy warto?

Uniwersalny sprzęt, jakim jest mandolina do warzyw, chętnie wykorzystuje się w prywatnych i profesjonalnych kuchniach podczas krojenia oraz szatkowania różnorodnych jarzyn, owoców, orzechów czy grzybów. Nie stanowi to, co prawda, niezastąpionego elementu wyposażenia, ale okazuje się niezwykle przydatny podczas przygotowywania dużej ilości potraw.

Zastosowanie szatkownicy w kuchni pozwala na cieszenie się szeregiem korzyści, do których można zaliczyć takie aspekty jak:

  • oszczędność czasu i pieniędzy – szatkownica do warzyw, pozwala na znacznie szybszą obróbkę warzyw podczas przygotowywania dużej ilości sałatek, frytek, zup czy innych dań. Jej zakup okazuje się więc opłacalny dla lokali gastronomicznych, ponieważ pozwala na zminimalizowanie liczby pracowników potrzebnych do ręcznego krojenia;
  • bezpieczeństwo – krojenie warzyw przy pomocy mandoliny jest bezpiecznie niż szatkowanie ich nożem. Konstrukcja tego typu sprzętów kuchennych posiada bowiem konstrukcję zapobiegającą przypadkowemu skaleczeniu;
  • wszechstronność – mandoliny do warzyw umożliwiają obróbkę jarzyn na wiele różnych sposobów – szatkowanie oraz krojenie ich na plasterki, a także w kostkę, słupki czy tarcie na wiórki;
  • estetyczny wygląd dań – zastosowanie mandoliny do szatkowania i krojenia warzyw pozwala na uzyskanie idealnych równych kawałków o powtarzalnym kształcie oraz rozmiarze. Przygotowane w ten sposób produkty dobrze prezentują się w daniach oraz ułatwiają ich równomierną obróbkę termiczną.